Houbový HUB

Tematická informační hnízda si kladou za cíl zvýšit povědomí uživatelů NTK o aktuálních trendech a současných tématech. Uživatelům je k dispozici jak fyzický knižní fond, tak digitální zdroje. Jedna ze sekcí aktuálního informačního hnízda #MaterialyNTK je zaměřena na mycelium. Tzv. „Houbový HUB“ NTK představuje využití mycelia ve stavebnictví a dalších technických oborech, například v architektuře, obalovém průmyslu či designu.

Mycelium je materiál udržitelné budoucnosti, přírodní kompozit,  fungující na principu růstu a propojování vláken. Podhoubí dokáže vytvořit kompaktní a zároveň tvarovatelný materiál s podobnými vlastnostmi, jako pěnový polystyren. Výsledný materiál z houbového mycelia lze použít jako obalový materiál, izolační výplň či jako surovinu pro nábytek. Finální povrchovou úpravou lze dotvořit vlastnosti materiálu, jeho pevnost a formovat jeho tvar. Výhodou mycelia je biodegrabilita, kompostovatelnost a ekologická nenáročnost.

V souvislosti s otevřením hubu vás v období od 17.října 2024 do 17. listopadu 2024 zveme na výstavu projektu Samorost  "Do hloubi houby". Kromě stavebnictví se expozice zaměřuje i na další využití mycelia v designu a umění, které inspirují k novým způsobům využití přírodních materiálů. Ukázky designu zahrnují funkční nábytkové kusy i drobné umělecké instalace, které zpochybňují naše vnímání materiálových možností. Více informací naleznete zde.

#HoubovyHUB


Komentovaná prohlídka k výstavě Do hloubi houby proběhne 5. listopadu 2024 od 15:00 v  Galerii NTK. Výstavou vás provedou spoluautorky vystavovaných objektů z podhoubí, designérka Karolína Petřeková z FA ČVUT a Petra Jašicová ze spolku MYMO.

#GalerieNTK

V rámci informačního hnízda Chytré materiály vás 23. října 2024 srdečně zveme na  tematickou přednášku "Co dokáže houba" doc. Ing. arch. Kateřiny Sýsové, PhD. (Ústav modelového projektování/MOLAB FA ČVUT).  Dozvíte se, jak je využíván  mykokompozit v současné architektuře a interiérovém designu, proces zpracování mykokompozitu do tvarů a objektů i možnosti 3D tisku mycelia. Vstup na přednášku je volný a je určen pro zájemce z řad studentů i laickou veřejnost. Akce se proběhne ve Vzdělávacím centru NTK od 17:00.

#MaterialyNTK


#FiremniSluzbyNTK

 

 

Kontakt

 firemnisluzby@techlib.cz
 776 011 439

   

Informační hnízdo ve 3.NP


Workshopy/aktuality

Do hloubi houby_pozvánka

 

Editor: Martina Břeňová Poslední změna: 16.10. 2024 14:10